MEYVE SİNEĞİ (SİRKE SİNEĞİ) (Drosophila melanogaster - Drosophila hydei)
www.bettalar.com  Türkiye'nin İlk ve Tek Betta Sitesi

Kullanıcı Adı  
Åžifre

Reklamlar
Sayfa: [1]   AÅŸağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: MEYVE SİNEĞİ (SİRKE SİNEĞİ) (Drosophila melanogaster - Drosophila hydei)  (Okunma Sayısı 1090 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
3mr3
Emre Toruk
Girişimci Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Emre Toruk

« : AÄŸustos 11, 2008, 11:24:47 ÖÖ »

MEYVE SİNEĞİ (SİRKE SİNEĞİ) (Drosophila melanogaster - Drosophila hydei)

Üretimini ve satışını yaptığımız her iki tür meyve sineği de doğadaki akrabalarından farklı olarak laboratuar çalışmaları ile bir takım
değişikliklere uğratılmış mutant canlılardır. D. melanogaster türünün kanatları genetik çalışmalar sonucu küçülmüş ve rudimenter hale gelmiştir. D. hydei türünün ise kanat kasları genetik çalışmalar sonucu işlev görmez hale gelmiştir. Başka bir değişle kanat kasları felçlidir. Bu sebeple her iki türünde bireyleri uçma yeteneğinden yoksundurlar. Ancak D. hydei türünde uçma değil de, sıçrama şeklinde hafif bir havalanma gözlenebilmektedir.

Meyve sineklerinin yumurta, larva (maggot), pupa ve ergin olmak üzere 4 yaşam evresi vardır. Canlı yem olarak ergin formları kullanılır. Ancak yavru balık beslenmesinde larvalarının da kullanılabileceği belirtilmektedir.

D. melanogaster türü yaklaşık 2.5 mm, D. hydei türü yaklaşık 5 mm. boyundadır. D.melanogaster’in yumurtadan ergin oluncaya kadar yaşam döngüsü yaklaşık 2 haftada, D. hydei’nin ise yaklaşık 1 ayda tamamlanır. Süreler yaklaşık değerler olup ortam ısısı ve ortamdaki besin miktarına kalitesine bağlı olarak değişmektedir. Boy, yaşam döngüsü süreleri ve besin öğeleri dışında iki türün arasında bir farklılık bulunmamaktadır. Her iki türde aynı şekilde kültüre edilebilmektedir.

Meyve sineÄŸi (sirke sineÄŸi) türlerinin besin öğeleri analizi:   D. melanogaster D. hydei
 Rutubet %  74  71
 Kuru madde %  26  29
 Kül %  1.7  2.1
 Kitin %  3.4  4.3
 Protein %  17.8  18.3
 YaÄŸ %  5.3  6.2
 Karbonhidrat %  ND  ND
 % deÄŸerler besleme ÅŸekline göre deÄŸiÅŸebilir.

Meyve sineği üretimi:

Üretim kabı seçimi:

Üretim için kolay temizlenebilen, birkaç kullanımdan sonra atıp yenisi ile değiştirebileceğiniz ekonomik kapları tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Işığı geçiren her türlü plastik veya camdan imal edilmiş kapaklı ürünler işinizi görecektir. Meyve sineği türleri uçma yeteneğinden yoksun olsalar dahi, tırmanma yetenekleri bir hayli gelişmiştir. Bu sebeple üretim kabının ağzının kapalı tutulması gerekir. Kapakta havalandırma deliği olmasında fayda vardır. Havalandırma deliği açıp burayı bir parça pamuk ile kapatmanız yeterli olacaktır.

Üretim kabı boyu konusunda bir sınırlama yoktur. İstediğiniz ebatta kabı üretim amacı ile kullanabilirsiniz. Ancak tavsiyemiz mümkün olduğunca küçük kaplarda ayrı ayrı kültürler halinde üretim yapmanız yönündedir. Bu sayede bir kabı kullanırken diğer üretim kabında yeni kültürünüz yetişiyor olacaktır.

Biz üretimde 100 ml. hacme sahip, saydam plastikten imal edilmiş kapaklı kapları tercih ediyoruz.

Gıda seçimi:

Meyve sinekleri adından da anlaşılacağı üzere çürümeye başlamış meyveler üzerinde yaşar ve bu meyvelere yumurta bırakırlar. Larvalarda yine meyveler ile beslenir. Ancak kültür ortamında meyve kullanımı çabuk çürümesi, küflenmesi, üzerinde zararlı mikroorganizmalar üremesi gibi sebeplerle pek pratik değildir.

Tavsiyemiz meyve sinekleri için özel olarak hazırlanmış mamalardan kullanmanızdır. Profesyonel olarak hazırlanmış bu mamaların kullanımı pratik, güvenli ve ekonomiktir.

Sıcaklık:

Meyve sinekleri için ideal sıcaklık 20-25 derece arasıdır. Oda sıcaklığında rahat bir şekilde üretim yapılabilmektedir. Bahsi geçen sıcaklık değerlerinin altına inildikçe gelişim süreleri uzamakta, üzerine çıkıldıkça ise bu süreler kısalmaktadır.

Meyve sineğini nasıl yetiştireceğim?

Aşağıda fotoğrafları bulunan tür D. melanogaster'dir. D. hydei türüde aynı şekilde kültüre edilmektedir.

Öncelikle üretim yapacağımız kabı seçiyoruz. Cam veya plastikten imal edilmiş kapaklı bir kap işinizi görecektir. Meyve sineği üretim kabını sanal mağazamızdan temin edebilirsiniz.

Havalanmayı sağlamak için üretim kabı kapağına büyükçe tek bir delik deliyoruz.

Meyve sineklerinin ve larvaların çıkışını engellemek için havalandırma deliğini bir miktar pamuk ile tıkıyoruz. Böylece içeri hava girişini engellemeden, meyve sineklerinin dışarı çıkmasını önlemiş olduk.

Yaklaşık 1.5 metre kadar rafyayı bıçak veya makas yardımı ile kıvrımlı bir hale getiriyoruz.

Yapmış olduğunuz rafya kıvrımını avucunuzda karıştırın ve rafya topu haline getiriyoruz.

Sanal mağazamızda tarif edildiği şekilde hazırlamış olduğunuz mamayı üretim kabının tabanına ekliyoruz. Tabanda yaklaşık 1 cm. kadar mama olması yeterlidir.

Daha önceki aşamalarda hazırladığımız rafya topunu mama eklediğimiz üretim kabına koyuyoruz. Bu rafya topu meyve sineklerine tırmanma ve gezinme alanı sağlayacaktır.

Yaklaşık 40-50 tane meyve sineğini hazırladığımız kaba ekliyoruz ve kapağı kapatıyoruz. Tabandaki mama içerisine hemen yumurta bırakmaya başlayacaklardır. Birkaç gün sonra larvaları göreceksiniz. Yaklaşık 2-3 hafta sonra bu larvalardan yüzlerce meyve sineği çıkacaktır. Mama eskiyip, verim düştükçe, başka bir kapta yeni bir kültür hazırlıyoruz.

Kaynak: www.canliyemci.com

========ஜ۩۞۩ஜ========
███▓░░ E M R E ░░▓███
========ஜ۩۞۩ஜ========

(a,b,c,ç,d,e,f,g,ğ,h,ı,i,j,k,l,m,n,o,ö,p,r,s,ş,t,u,ü,v,y,z)
                  !!!!!TÜRKÇE KONUÅž!!!!!

Lütfen mesajlarımızdaki imla kurallarına dikkat edelim!!!!
Sponsor Adresler

PaşaBıyık
Üye
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Kasım 25, 2009, 11:38:07 ÖÖ »

Süper olmuş deniyicem. :Smiley

Ahmet Bıyık
1-2 adet Cüce Vatoz
2-30-40 adet Katil Salyangoz
sergenT
Meraklı Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Aralık 18, 2009, 07:11:52 ÖS »

En basit yemlerden biri bu sanırım ama gerçekten güzelmiş Cheesy bende yaza doğru denerim birşey soracam bizim evin banyosunda falan da var şu küçük böceklerden onları versem zararı olur mu?

_/side\_
BETTALAR
Ali
AdmiN
Girişimci Üye
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #3 : Ocak 13, 2010, 11:18:29 ÖS »

Zararı olmaz diye düşünüyorum. Üzerlerine ilaç ya da farklı bir madde bulaşmadıysa.

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediÄŸiniz yer: